Se stop motion-filmen med kranföraren Rolf Eriksson som lyfter alla 205 hotellrum på plats i den över 40 meter höga hotellbyggnationen i Arlandastad.

Rolf lyfter alla 205 hotellrum på plats

Full kontroll från kranhytten på varje del i 40-metersbygget

Det är han som lyfter hela hotellet på plats. Rolf Eriksson sitter i sin mobilkranhytt och ser till att varje del i bygget hamnar rätt. Under några månader lyfter han upp 207 hotellmoduler och närmare 300 betongelementdelar till trapphusen. På lika kort tid skapas den stora hotellbyggnaden som kommer bli 41,5 meter hög och rymma 205 moderna hotellrum samt en rad övriga lokalytor.

– Det går alldeles utmärkt det här. Ett roligt jobb, och det börjar se rätt mäktigt ut, säger Rolf Eriksson och blickar upp på det allt högre hotellet från hytten på sin Demag AC 300 mobilkran.

Högt upp och ur sikte

Det är fascinerande att stå bredvid och se hur Rolf med sin fästanordning greppar tag i modulerna med kompletta hotellrum, lyfter dem cirka 50 meter upp i luften, försvinner med modulerna ur sikte till bortre sidan av hotellbyggnaden och sätter ner modulerna med millimeterprecision.

– Jamen det där är inga problem, jag har en kamera som sitter på kranen och då ser jag i min bildskärm exakt var jag är, säger Rolf och pekar på skärmen i sin hytt. Han fortsätter:

– Sedan ser du här att instrumenten visar exakt hur nära jag är den position där modulens fyra hörn ska kopplas i de runda konerna som finns på den modul jag ska ställa den nya ovanpå.

Som tv-spel, fast på riktigt

Vi står och ser på när han manövrerar modulerna. Med sina joysticks i vardera hand justerar han höjd, vridning och sidoläge. Det är lite tv-spel över det hela med bildskärm, sifferdisplay och manöverspakar. Det ser till och med enkelt ut. Men samtidigt vet man att det har blåst, regnat, snöat och haglat mycket våren 2020. I alla väder lyfts sex olika typer av rumsmoduler och en rad skilda betongelement och betongtrappor upp för montage på plats.

– Se här, säger Rolf och pekar på instrumenten. Nu är jag i rätt position, har 0,1 meter kvar. Klartecken för att allt är ok. Bara att sätta ner.

Specialgjord fästanordning

Rolf hoppar ur hytten efter genomfört lyft och går och visar de hörnpelarstag som sitter fastmonterade i varje hotellmodul. På nedsidan sitter en kulspetsformad, grov kona som passar perfekt i det hålrum som finns i stålstagets ovansida. Lyftanordningen för modulerna är specialtillverkad för denna typ av fästanordningar.

Rolf Eriksson arbetar för Aros Mobilkranar, Västeråsföretaget som ofta utför kranuppdragen i de modulmontage som PCS Modulsystem håller i, som detta.

– Jag har i princip arbetat med maskiner av olika slag i hela livet. Här på Aros har jag varit kranförare i fyra år. Den här kranen, AC 300, är en mycket bra tysk maskin som också är den största vi har, säger Rolf.

Maxhöjd för flygplanens skull

Storleken på mobilkran behövs. Den kan lyfta 100 meter högt. Men just här vid inflygningen till Arlanda flygplats får Rolf hålla sig extra noga till maximal lyfthöjd.

– Vi har tillstånd från flygtornet på Arlanda att lyfta upp till 58 meter högt, inte högre. Då har vi en mycket god säkerhetsmarginal till flygplanen, även om det ibland kan kännas som de kommer strax över huvudet när de startar och landar, säger Rolf.

Nya lastbilar anländer. De har transporterat modulerna med de helt kompletta hotellrummen från Isolamins fabrik i Överkalix hit till Arlandastad. Rolf placerar kranens fästanordning i rätt position, montagekillarna från PCS Modulsystem kopplar kranen till hotellmodulerna och gör klart för lyft.

Ytterligare en färdigt hotellrum lyfts högt upp och sätts på plats med full kontroll från Rolf inifrån mobilkranens hytt. Allt går väldigt snabbt, och ser lekande lätt ut.

Rolf lyfter alla 205 hotellrum på plats i Projekt XPO. Full kontroll från kranhytten på varje hotellmodul i 40-metersbygget.

Rolf Eriksson lyfter alla 205 hotellrum på plats i Projekt XPO. Han har full kontroll från kranhytten på varje hotellmodul i 40-metersbygget.

Kranförare Rolf Eriksson visar de koner som används vid infästningen av hotellmoduler vid projekt XPO.

Kranförare Rolf Eriksson visar de koner som används vid infästningen av hotellmoduler vid projekt XPO.

Den specialbyggda fästanordningen för de hotellmoduler som används i Projekt XPO.

Den specialbyggda fästanordningen för de hotellmoduler som används i Projekt XPO.